توسعه صنعت پتروپالایشگاهی، راهکار برون رفت کشور از معضل خام فروشی
لزوم توسعه صنعت پالایش در ایران واقعیتی انکارناپذیر است راه اندازی طرح های پتروپالایشی به عنوان تلفیقی از واحدهای پتروشیمی و پالایشگاهی منجر به تغییر رویکرد از خامفروشی به سمت فرآوردهفروشی، تولید محصول نهایی و ایجاد ارزش افزوده بیشتر در مسیر کاهش میزان وابستگی کشور به نفت خام است.
جهت گیری امروز کشورهای پیشرفته دنیا به سمت راه اندازی واحدهای پتروپالایشگاهی معطوف شده است که از درجه اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد و از جمله مزایای ایجاد آن می توان به افزایش حاشیه سود فرآوری نفت، کاهش آلودگی، کاهش هزینه های تأمین خوراک، مدیریت یکپارچه و هماهنگی میان واحدهای پتروشیمی و پالایشی اشاره کرد.
پیش بینی افق روشن صنعت پتروپالایشگاهی
پتروپالایشگاهها واحدهای بسیار پیچیدهای هستند که در دنیا مورد توجه قرار گرفتهاند ضریب پیچیدگی محصولاتی که در این واحدهای صنعتی تولید میشوند بالاست. خوراک پتروپالایشگاهها نفت خام و خوراک مایع است و به همین دلیل ارزش افزوده بالایی را ایجاد میکنند. با پیشرفت فناوری در حوزه حمل و نقل انتظار می رود که در آینده نه چندان دور سوخت های جایگزین جدید بخشی از سبد مصرف بنزین و گازوئیل را تصاحب کنند و رشد تقاضای سوخت های فسیلی نظیر بنزین و گازوئیل در ۲۵ سال آینده تقریباً صفر شود و بدین ترتیب بخشی از انرژی مورد نیاز در حوزه حمل و نقل از طریق سوخت های جایگزین جدید و برق تأمین خواهد شد. در نتیجه سرمایه گذاری جهت احداث پالایشگاه های جدید برای تأمین سوخت در دنیا کاهش می یابد و ساخت پالایشگاه ها با هدف تولید مواد شیمیایی برنامه ریزی خواهد شد و به اصطلاح پالایشگاه ها جای خود را به «پتروپالایشگاه ها» خواهند داد.
هدف گذاری صحیح و هوشمندانه در توسعه طرح های پتروپالایشی در ایران
احداث پتروپالایشگاه های جدید و ارتقا شاخص های کیفی پالایشگاه های موجود کشور با هدف تولید محصولات با ارزش تر، منجر به حرکت در مسیر جهانی تبدیل پالایشگاه به پتروپالایشگاه خواهد شد. لذا جهت پیشبرد این نوع رویکردها در کشور لازم است روند افزایشی مصرف بنزین و گازوئیل از طریق ابزارهایی نظیر توسعه سوخت های جایگزین جدید، افزایش بهره وری خودروها، هدفمندی یارانه های سوخت و استفاده از حمل و نقل عمومی متوقف شود. در غیر این صورت، احداث پالایشگاه جدید یا ارتقا پالایشگاه های موجود صرفا با هدف تأمین نیاز داخلی کشور به سوخت مطرح خواهند بود.
در حال حاضر، تولید بنزین کشور در حدود ۱۱۵ میلیون لیتر در روز و تولید گازوئیل ۱۱۲ میلیون لیتر است در برنامه هفتم توسعه پیشبینی شده است که این اعداد به میزان ۱۵ درصد افزایش و تولید نفت کوره نیز در حدود ۵ درصد کاهش پیدا کند. تحقق این اهداف از طریق توسعه پتروپالایشگاهها امکانپذیر است.
اتخاذ سیاست های تسهیل گر از جانب دولت با هدف جذب سرمایه گذار
به استناد گزارش مرکز پژوهش های مجلس و مطالعات راهبردی کارشناسان مربوط، راه اندازی یک پتروپالایشگاه ۱۰۰ هزار بشکهای حدود ۴ میلیارد دلار سرمایهگذاری میخواهد تا به تولید برسد. بنابراین موفقیت در راه اندازی، توسعه و تکمیل طرح های مذکور، عمدتاً بر پایه توانمندیهای مالی و مدیریتی بخش خصوصی شکل میگیرد که در این راستا دولت و به ویژه وزارت نفت میتواند با اتخاذ سیاست گذاری های منعطف و تعیین مشوق های لازم مانند تنفس خوراک، مسیر مشارکت و سرمایه گذاری بخش خصوصی را در این صنعت هموار سازد.
نقش مهم شرکت ملی پخش و پالایش در نوسازی، ساخت و توسعه طرح های پتروپالایشی
شرکت ملی پالایش و پخش و به طور خاص شرکت توسعه صنایع پالایش نفت بهعنوان متولی اصلی توسعه در حوزه صنعت پالایش میتواند با فراهم کردن زمینه های لازم جهت اجرای طرحهای توسعه و ارتقاء کیفی در پالایشگاههای موجود، افزایش ظرفیت پالایشی کشور از طریق احداث طرح های جدید و تعیین تکلیف پروژه های نیمه تمام همانند پتروپالایشگاه شهید سلیمانی، در روند توسعه صنعت پتروپالایشگاهی کشور نقش مهم و ارزنده ای را ایفا کند.
سیامک مهمدی/ فعال حوزه انرژی
مدیرمسئول پتروشیمی نیوز
۱۴۰۳/۶/۱۳
#پتروشیمی_نیوز
بزرگترین رسانه صنعت پتروشیمی
دیدگاهتان را بنویسید